marți, 17 februarie 2009

Marian Cozma

In ultima vreme, asa cum era si firesc, toata lumea l-a plans pe Marian Cozma. Sa fiu sincer si eu am lacrimat la imaginile prezentate de mass-media. Recunosc totusi ca pana la moartea acestuia nu am stiut de existenta lui. Si sunt convins ca daca nu murea in modul acesta nici nu aflam de el vreodata. Si asta tot din cauza celor din mass-media. Pentru ca in afara de fotbal, in ziarele sportive, in orice cotidian la rubrica sportiva, la orice emisiune de sport nu vezi decat fotbal. Stirile incep si se termina cu fotbal.
De Vesprem nu am auzit decat in rare ocazii si atunci pentru cateva secunde. Stiu insa cu cine si-a tras-o Chivu, ce are in casa Mutu,ce ispravi a facut Balba, ce masini conduc fotbalistii, ce cumparaturi fac prin cantonamente, ce neveste au etc. Si asta nu pentru ca m-ar interesa ci pentru ca inevitabil le aud si le vad la tot pasul. Si mi s-a scarbit. De toate picanteriile din viata fotbalistilor, de nevestele lor, de ispravile lor. Mi s-a scarbit de asa zisii specialisti in sport.
De toti ceilalti sportivi din Romania care activeaza la alte echipe din strainatate nu auzim decat daca mor intr-un mod spectaculos. De problemele lor nu auzim niciodata. De rezultatele lor, prea putin.
M-am uitat pe youtube si am dat search pentru Marian Cozma. Majoritatea postarilor cu si despre el erau cu cel mult o saptamana in urma. Adica dupa moartea lui. In rest nimic. Am vrut sa dau search si dupa un nume de fotbalist insa m-am razgandit. Daca nu stiu ce fotbalist se accidenteaza vom sti in fiecare zi cum decurge recuperarea lui. Daca insa un handbalist, rugbyist, sahist sau orice alt sportiv are un rezultat bun nu vom gasi decat o stire de maxim 4 randuri sau 10 secunde.
In afara de Cupa Campionilor a Stelei, de o finala si cateva semifinale fotbalul nu a oferit mai nimic Romaniei. In schimb multe alte sporturi ne-au adus faima, si multe medalii. Respect fotbalul in aceiasi masura in care respect orice alt sport. Urasc insa pe toti cei care il promoveaza atat de agresiv.
Copii nostri nu au in cap decat fotbal. Ei vad la televizor cat castiga un fotbalist, ce masina are si ce mediatizat este si inevitabil asta isi doreste.El nu are cum sa aleaga sa practice alt sport pentru ca nu stie ca mai exista altceva. La televizor nu vede decat fotbal. Nu are de unde sa aleaga. Nu are ce sa-i trezeasca interesul pentru altceva. Sunt antrenori (din alte ramuri sportive) care merg din scoala in scoala sa recruteze elevi pentru a practica handbal, baschet, rugby volei sau altceva. Copii au incetat sa vina singuri. Pentru ca ei vor fotbal.
Multi din apropiatii mei discutau despre moartea lui. Stiau deodata toate cluburile la care activase, rezultatele lui si bineinteles numarul de pe tricou. Se mirau cand le spuneam ca nu auzisem de el pana atunci. Le-am cerut sa-mi spuna repede numele a trei handbalisti si echipele la care joaca. Nici unul nu a fost in stare. Erau doar niste ipocriti asa cum majoritatea suntem.
Marian Cozma a fost un mare sportiv. A trebuit insa sa moara ca Romania sa afle ca el exista.Moartea lui ar trebui sa ne trezeasca.
Insa, din pacate, nu o va face...

4 comentarii:

Narcis Afrasinei spunea...

Acum am inteles de ce comentariul ala... Imi pare rau, dar mai sunt cativa(ca mine), care au facut handbal de performanta, care au jucat prin 2004 o finala la Timisoara... N-ar trebui bagati toti in aceeasi oala... Si handbalul e de 1000 de "X" mai interesant si mai frumos si mai curat decat fotbalul. Si ne-a facut de f multe ori mai mandri decat Mutu si colegii

cgc spunea...

Marian Cozma a fost handbalistul care m-a facut sa vin la meci in sala, el alaturi de Bibiric.Imi pare rau de el,era jucatorul meu preferat si inainte sa moara.
Narcis sa sti ca nu ai dreptate despre fotbal desi handbalul datorita regulilor sale este mult strict si respectat, jucatorii nearuncand mingea in tribuna dupa ce fluiera arbitrul fiind obligati de regulament sa o lase jos, na tu sti mai bine.
Dar nu poti spune ca ne-a facut mai mandri decat fotbalul ca nu imi amintesc sa se fi iesit in strada pentru vreun lot sau echipa de handbal.

bogdantv spunea...

Tocmai chestia cu iesitul in strada ne da o idee de ansamblu. Insa in nici un alt sport nu au existat atatea fapte de vandalism facute de suporteri cu ocazia iesirii in strada. Daca Romania ar castiga campionatul mondial de volei,rugby sau handbal intr-adevar lumea nu ar iesi in strada. Insa daca ar face-o Franta, Germania sau ma rog o alta tara lumea ar iesi. Si ar face-o intr-un mod civilizat.Nu pot nega faptul ca fotbalul este cel mai popular sport. Insa este si cel mai simplu sport de echipa. Poti oricand sa pui 10 copii de 5 ani sa joace fotbal, insa nu ai sa reusesti sa-i faci sa joace altceva atat de usor cum ar juca fotbal.

cgc spunea...

te contrazic....am terminat facult de sport si iti dai seama ca am facut toate sporturile acolo....am 18 ani de fotbal in carca...si crede-ma ca mi-a dat seama ca e cel mai greu