marți, 22 iulie 2008

Scapati de amenzi; pastrati-va permisul!

Iata in sfarsit, Politia Romana pusa in dificultate in ceea ce priveste amenzile de circulatie si nu numai. Peste jumătate din plângerile contraventionale formulate împotriva proceselor-verbale de constatare a contravenţiilor la regimul circulaţiei rutiere sunt admise de instanţa de judecata. Fie ca este vorba de anularea proceselor - verbale, fie ca e vorba de inlocuirea amenzii cu avertisment sau, in unele cazuri de reducerea cuantumului amenzii, peste jumatate din politisti scriu procesele-verbale degeaba.
In cauza Anghel contra Romania, (Cererea nr. 28183/03, hotararea pronuntata la data de 4 octombrie 2007)C.E.D.O. a analizat procedura contraventionala din dreptul romanesc. Si surpriza! Se constata faptul ca in mod ilegal si abuziv, prezumtia de nevinovatie nu exista in materia contraventiilor in statul roman. In mod normal, sarcina probei apartine celui care acuza, in fapt organului constatator. Ori, prezumtia de legalitate de care se bucura procesul verbal era in mod evident eronata.
Ceea ce nu fac agentii constatatori in astfel de situatii este sa indice, in cuprinsul procesului verbal, probele in baza carora au stabilit existenta faptei, respectiv eventualele declaratii ale anumitor persoane. In alte situatii, se face o referire generica la fapta comisa, spre exemplu "a deranjat vecinii", "l-a lovit pe X", "nu purta centura de siguranta" "vorbea la telefon in timp ce conducea" fara insa a se indica datele de identificare ale martorilor sau daca acestia exista, pentru ca instanta sa-i poata audia cu respectarea principiilor nemijlocirii si contradictorialitatii.
Desigur in cazurile in care contraventia consta in nepurtarea centurii de siguranta sau nefolosirea sistemului hands-free, este dificil sa se gaseasca un martor care sa ateste acest lucru si evident ca aceste contraventii nu sunt surprinse nici pe un suport material (fotografii,film).
In cazul in care ati fost amendat pentru una din faptele descrise mai sus (ma refer in special la cele de circulatie), nu trebuie decat sa urmati cativa pasi simpli pentru a scapa de amenda si evident de punctele penalizare:
1. Formulati obiectiuni la procesul verbal. Negati acuzatia ce vi se aduce.
2. Refuzati semnarea procesului verbal in cazul in care in acesta nu sunt trecute obiectiunile dvs.
3.Luati legatura cu un avocat.
Dupa solutionarea procesului veti avea "cazierul curat".
Cum trebuie procedat totusi in cazul in care ati acumulat un numar de puncte si de ex. ati fost surprins de radar iar punctele primite trec de pragul de 15? Nimic mai simplu. Contestati procesul verbal! Astfel, politia nu va mai poate retine permisul, iar pe parcursul desfasurarii procesului primele puncte acumulate va vor fi sterse deoarece cu siguranta vor trece mai mult de 6 luni pana la definitivarea procesului! In cazul in care veti pierde procesul, punctele acumulate ca urmare a depasirii vitezei se vor aduna la celelalte cu exceptia punctelor mai vechi de 6 luni!
Este evident ca politistilor nu le convine aceasta situatie. Noua insa...

Un comentariu:

Anonim spunea...

multumesc pentru pont! aveam mare nevoie!