vineri, 27 iunie 2008
Avocati pentru toti.
Nu mai raman decat doua intrebari: vor fi aceste persoane reprezentate asa cum o cere Statutul avocatilor? Vor fi ele reprezentate si de avocatii "grei" din Barou, sau vor fi lasati pe mana acelor avocati care stau zilnic la pescuit clienti?
joi, 26 iunie 2008
Ziua Drapelului National
In 1834, domnitorul Alexandru Ghica Voda a obţinut de la otomani învoirea „de a pune steag românesc corăbiilor negustoreşti şi oştirii" . Steagul destinat corăbiilor avea două culori (galben şi roşu), cel atribuit armatei era compus din trei (roşu, galben şi albastru) şi un vultur la mijloc. Acesta este socotit drept începutul adoptării tricolorului pe pământ românesc.
Ziua Drapelului Naţional a fost instituită pentru a marca ziua de 26 iunie 1848, când Guvernul revoluţionar a decretat ca Tricolorul - roşu, galben şi albastru - să reprezinte steagul naţional al tuturor românilor; cele trei culori împărţite în mod egal reprezintă principiul egalităţii, orientarea culorilor în sus semnifică verticalitatea, cifra trei este numărul perfect, pe lângă ţara noastră mai existând alte trei ţări europene tradiţionale cu steagul tripartit în mod egal şi vertical: Franta , Italia, Belgia.
Sa ne dea Dumnezeu minte ca steag avem!
marți, 24 iunie 2008
Dragaica sau Sinzienele
Sinzienele sau Dragaica este sarbatoarea care marcheaza in chip simbolic solstitiul de vara, de unde si diversitatea fatetelor acestei sarbatori, populare si religioase deopotriva, care amesteca practici precrestine si traditii legate de fertilitate. Este sarbatoarea populara care deschide ciclul manifestarilor traditionale estivale.
Conform traditiei, Sinzienele plutesc in aer sau umbla pe pamant in noaptea de 23 spre 24 iunie, canta si danseaza, impart rod holdelor, umplu de fecunditate femeile casatorite, inmultesc animalele si pasarile, umplu de leac si miros florile si tamaduiesc bolile si suferintele oamenilor.In dimineata de Sinziene inainte de rasaritul soarelui oamenii strangeau buchete de Sinziene pe care le impleteau in coronite si le arucau pe acoperisul caselor. Se considera ca omul va trai mult in cazul in care coronita ramanea pe casa sau, dimpotriva ca va muri repede, atunci cand coronita, aluneca spre marginea acoperisului sau cadea de pe acoperis.
Fetele strangeau flori de Sinziene pentru a le pune sub perna, in noaptea care premergea sarbatoarea, in credinta ca, in acest fel isi vor visa ursitul. In unele zone fetele isi faceau coronite din Sinziene pe care le lasau peste noapte in gradini sau in locuri curate. Daca dimineata gaseau coronitele pline de roua, era semn sigur de maritis in vara care incepea.
Gospodarii incercau sa afle care le va fi norocul la animale, tot cu ajutorul florilor de Sinziene, in seara din ajunul sarbatorii agatau cununi de Sinziene la coltul casei orientat catre rasarit si daca, a doua zi, in coronite erau prinse par de la anumte animale, sau puf / pene de la pasari considerau ca anul va fi bun mai ales pentru acestea.
Florile culese in ziua de Sinziene prinse in coronite sau legate in forma de cruce, erau duse la biserica pentru a fi sfintite si erau pastrate, apoi, pentru diverse practici magice.
Sarbatoarea Sinzienelor care marcheaza mijlocul verii, era considerata a fi si momentul optim pentru culegerea plantelor de leac. Pentru pomenirea mortilor se fac pomeni imbelsugate si se pun flori mirositoare pe morminte.
In Bucovina se considera ca odata cu Sinzienele amuteste si cucul vestind, astfel, ca incepe sezonul cositului si al secerisului.
Pe vremuri, de Sinziene, fecioarele impleteau o coronita cu flori de sinziene, iar acolo unde nu existau sinziene o impleteau din griu. Exista atitea variante ale sarbatorii, cu obiceiuri in functie de zonele folclorice ale tarii, fiecare regiune avind particularitatea sa. Peste tot insa, florile de sinziene sint la loc de cinste si reprezinta elementul care impodobeste aceasta sarbatoare. Dar florile nu pot exista decit in relatie cu feminitatea, iar cununile de sinziene impodobeau tinara care era declarata cea mai frumoasa. Flori de sinziene purta insa toata lumea pe 24 iunie, chiar si barbatii purtau sinziene, pentru a le aduce noroc in dragoste. In unele zone se mergea cu faclii aprinse in noaptea de Sinziene, in altele se organizau tirguri unde era aleasa „regina” frumusetii.
Daca in unele zone folclorice ale tarii se vorbeste despre Dragaica, iar in altele despre Sinziene, este vorba despre acelasi lucru, pentru ca substanta sarbatorii este aceeasi, diferenta este doar in vesmintul lingvistic. In sudul tarii inca se mai pastreaza obieciul dansului de Dragaica, cind cetele cu Dragaica imbracata in mireasa, impodobita cu o coronita de sinziene, executa un dans ritualic, cu scop purificator, dar si pentru ameliorarea fertilitatii.
In noaptea de Sânziene, femeile pornesc in plina noapte spre locuri stiute numai de ele pentru a aduna ierburi de leac si descântece. Multe din florile si ierburile care se culeg in aceasta zi, se duc la biserica, cu credinta ca vor fi sfintite si prin aceasta vor fi curatite de influentele negative ale Rusaliilor/Ielelor, zânele rele ale padurilor. Numai astfel vor fi bune de leac. Sânzienele erau socotite de tinerele fete si un mijloc de a-si afla ursitul si timpul cand se vor marita. Cununile barbatilor, impletite in forma de cruce, iar cele ale fetelor in forma de cerc, sunt aruncate pe casa. Daca jerbele se opresc pe acoperis, e semn de nunta, iar daca nu, ursitul sau ursita mai trebuie asteptati. In unele sate, e obiceiul ca pe drumul de intoarcere catre sat, fetele sa priveasca prin cununa, iar in functie de varsta si insusirile fizice ale persoanei vazute, sa deduca si calitatile morale ale viitorului sot.
Fetele isi pun flori de Sânziene neimpletite sub capatai. In acea noapte, ele isi vor visa ursitul. Daca cununa va fi purtata in par sau in sân (de fecioare sau tinere neveste), acestea vor deveni atragatoare si dragostoase. Inainte de rasaritul soarelui, fetele si flacaii se apropie de ocolul vitelor. Cununile sunt aruncate in coarnele vitelor. Daca gingasa coronita se opreste in cornul unei vite tinere, fata se va marita dupa un tanar, iar daca se opreste in cornul vitei batrane, ursitul va fi om in varsta. In ajun de Sânziene, seara, se intalnesc fetele care vor sa se marite cu flacaii care doresc sa se insoare. Baietii fac ruguri, aprind faclii si le invartesc in sensul miscarii soarelui, strigand:
"Du-te, Soare, vino, Luna Sânzienele imbuna, Sa le creasca floarea - floare, Galbena, mirositoare,Fetele sa le adune, Sa le prinda in cunune, Sa puna la palarie, Floare pentru cununie, Babele sa le rosteasca, Pana-n toamna sa nunteasca."
A doua zi, in zori, cetele de feciori strabat satele cu florile de Sânziene la palarie, in semn ca au vazut cununile de flori pe hornuri la casele fetelor care-i intereseaza. Ei canta, chiuie si striga:
"Du-te, Luna, vino, Soare, Ca tragem la-nsuratoare, Cununile neursite, Zac sub hornuri azvarlite".
Fetele se imbraca de sarbatoare, isi pun marame albe pe cap si coronite din floarea galbena si spice de grau. La brau sunt incinse tot cu flori de Dragaica/Sânziene, iar in maini tin spice de grau si seceri. Dupa ce se intorc in fuga de la camp, fluturandu-si maramele, la intrarea in sat, le asteapta flacaii cu ulcele cu apa si le stropesc. Apoi se intinde Hora Dragaicelor, la care se prind numai fetele ce au participat la datina. Uneori, Dragaicele plimba hora lor pe la unele case din sat, mai ales pe la casele plugarilor vrednici. Fetele poarta o cruce inalta, ce se cheama Steagul Dragaicei. El este confectionat dintr-o prajina inalta de 2-3 metri, care are la capat o cruce impodobita cu flori de Sânziene, pelin, spice de grau si imbracata ca o papusa. Pentru a fi feriti de boala, copiii mici sunt dati de mamele lor in bratele Dragaicelor, pentru a fi jucati.
Drăgaica sau Sinziana desemneaza şi floarea galbenă denumită ştiinţific Galium verum, care de obicei înfloreşte în perioada ritualului. Dacă florile nu sunt înflorite, este semn rău, înseamnă că ceva a încurcat desfăşurarea anului, sau că oamenii au supărat Sinzienele.
Sub aspect religios, in ziua de 24 iunie, in Bucovina se sarbatoreste cu mare fast Aducerea moastelor Sfantului Ioan cel Nou de la Suceava.
Indigo
Multumiri domnului Nichita!
Stiu ca lucrurile importante au nevoie de timp de aceea nu vreau sa il zoresc in vreun fel. Noi avem rabdare. Doar asta ne-a mai ramas...
luni, 16 iunie 2008
La multi ani manca-ti-as!
s-a terminat!
Mi-as dori ca toate partidele sa uite ce a fost si sa faca ceva pentru Iasi. Evident ca asta nu se va intampla insa ce, nu am voie sa visez? Ce pot anticipa in momentul asta sunt urmatoarele lucruri: Politehnica se va bate an de an de la retrogradare, se vor baga bani in echipa doar pentru a fi spalati (sa nu uitam cat a costat nocturna de la Iasi comparativ cu altele), de pe strazi vor disparea cei de la Salubris, parcarile vor ramane aceleasi ca numar, iar etapa a II-a cu asfaltarile va fi in anul 2012 la urmatoarele alegeri. Atat de mult mi-as dori sa ma insel!
Dar, pana atunci nu ne ramane decat sa asteptam si, cei care sunt in masura sa faca ceva, sa o faca! Spor tuturor!
sâmbătă, 14 iunie 2008
Ciolanul

Hotul striga hotul !
BEM a decis ca materialele electorale care folosesc caricatura Oprea - Carlan - Schrotter sunt ilegale. Totusi, acestea continua sa fie afisate prin tot orasul. Si ce e cu asta? Ce, ar fi prima data cand Primaria face ilegalitati? A murit cineva? Pai vezi...
Mosii de vara
Praznicul Rusaliilor este de o covarsitoare insemnatate, deoarece in ziua Pogorarii Sfantului Duh, Petru – cel mai in varsta dintre Apostoli – a tinut o inflacarata cuvantare, in urma careia s-au convertit la credinta crestina 3.000 de suflete ce au alcatuit prima Biserica crestina la Ierusalim, numita si Maica tuturor Bisericilor. De aceea, Duminica Rusaliilor este socotita ziua nasterii Bisericii crestine.
Hora Junilor in seara de Rusalii
Ziua Mondiala a Donatorilor de Sange
Din pacate, in Romania zilelor noastre, doar necesitatea unui venit suplimentar si/sau nevoia unui apropiat ne poate determina sa donam sange.
vineri, 13 iunie 2008
politia romana
Poliţia Română este singura instituţie din lume capabilă să stabilească vechimea unei amprente digitale, în funcţie de aceasta descoperindu-se şi grupa sangvină a celui care a lăsat-o, micşorându-se, astfel, cercul de suspecţi în cazul comiterii unei infracţiuni.
Studiile au fost efectuate pe elevi de la şcoala de poliţie Câmpina, pe o perioadă de doi ani si a avut ca obiective determinarea şi cuantificarea evoluţiei procesului de îmbătrânire a amprentelor papilare din punctul de vedere a grosimii crestelor papilare, grosimii şanţurilor papilare, numărului de elemente tactiloscopice şi macroscopice, numărului de pori, numărului de celule epiteliale, şi din punctul de vedere a cuantificării ADN-ului.
Astfel, amprentele papilare îmbătrînesc în funcţie de apartenenţa la grupa sangvină, astfel că urmele lăsate de infractori a căror grupa sangvina este B si AB se pierd mai repede decât cele lăsate de infractorii cu 0 si A. (extras din mass-media).
Felicitari domnilor!
miercuri, 11 iunie 2008
frauda companiilor de asigurari
Iata insa ca, dupa terminarea nebuniei, au aparut si surprizele. Astfel, foarte multe persoane au primit scrisori de multumire de la cu totul alta companie de asigurari decat de la cea cu care semnase initial.
Cum a fost posibil? Simplu. Orice agent de asigurari care intra in posesia unei copii de pe o carte de identitate (si bineinteles ca facea demersuri in sensul acesta), completa in fals cererea de adeziune la respectivul fond de pensii, o semna si astfel isi lua comisionul. Problema apare atunci cand, fiind luat in evidenta ca semnatar a doua contracte, nu i se va lua in considerare nici unul si va fi repartizat aleatoriu la un alt fond.
Frustrarea asiguratului este evidenta.
Ce pot sa va spun este ca in acest moment sunt formulate plangeri penale impotriva acelor agenti de asigurari. Vom vedea in ce masura acestia vor fi pedepsiti si mai ales cum vor intelege fondurile de pensii sa repare prejudiciul creat de falsurile facute de proprii colaboratori.
marți, 10 iunie 2008
parcuri din Iasi
Unul dintre "proiectele" cu care Nichita ne-a aburit acum 4 ani au fost locurile de joaca pentru copii. Anul asta are aceiasi placa. Asa arata unul din parcurile din Tatarasi.
Si totusi, acum patru ani a fost construit in Nicolina un parc nou-nout, la intrarea caruia a fost pus un panou pe care scria printre altele valoarea investitiei (8 milioane Rol) precum si numele lui Nichita. Ce a uitat IDIOTUL sa spuna a fost ca pentru terenul pe care a fost costruit parcul exista cerere de retrocedare. Deci terenul apartinea de drept unor persoane. Insa in cel mai pur stil comunist, desi cererea era depusa din 2001, dupa ce au construit parcul in 2004, i-a mai lasat pe petenti sa astepte inca doi ani dupa care le-a transmis ca nu le poate da terenul deoarece este afectat de "detalii de sistematizare".
Este evident in acest sens, grija primarului pentru proprietatile ce au fost confiscate de catre semenii sai.
Ma gandesc ca peste alti 4 ani totul va fi la fel, indiferent daca iese Nichita sau Oprea. Nu se va schimba nimic cu exceptia catorva conturi care vor fi mai grase...
duminică, 8 iunie 2008
Nichita - PSD - Iliescu
Multi din cei ce fac in ziua de azi "politica" (ma refer la cei din "aripa tanara" a fiecarui partid) nu stiu si nici nu vor sti vreodata ce a insemnat Revolutia din '89. Am citit blogurile lor, am vazut cu cata inversunare vorbesc si arunca cuvinte grele unii in altii. Am citit pe cei ce il sustin pe Nichita si PSD-ul.
Daca o luam pe firul evenimentelor a fost cam asa: Revolutia (a se citi lovitura de stat), FSN-ul, mineriadele, PDSR, PSD. Comunistii i-au inlaturat pe comunisti. Ca sa dea o tenta de "libertate" au tras in populatie. Nici pana acum nu stim cine a tras. Nici nu vom sti.
Acum, PSD (fostul FSN,nu?) vrea, si din pacate reuseste inca, sa fie din nou la putere. Cati din acei tineri PSD-isti care latra acum stiu cum a fost? Ma uit la ei si regasesc multe din cuvintele lui Iliescu. Aceiasi inversunare si aceiasi nesimtire. Minciuni, dezinformare si cuvinte urate. Asta este PSD-ul.
Cum poti fi sustinator al acestui partid? Va aduceti aminte cum le multumea Iliescu minerilor? Acelor mineri care au batut si ucis tineri doar pentru ca erau in blugi? Si cum in ultima zi de mandat l-a gratiat pe Miron Cozma si alti cativa criminali?
Iar acum Nichita, care face parte din acelasi partid infiintat de Iliescu, vine, impreuna cu toata gloata lui, si imi vorbeste de proiecte? Ce proiecte? Ca pana acum numai proiecte am vazut!
Pe 15 iunie se va vota din nou. Acum 18 ani tot pe 15 iunie Romania isi numara mortii de pe urma mineriadelor. Insa astea s-au uitat. Acum avem proiecte.
vineri, 6 iunie 2008
ordin de restrictie
Romani in Europa.

Din pacate aceasta este viziunea asupra Romaniei si a romanilor in Europa.
Poate candva, occidentul va face deosebirea dintre romani si tigani/rromi.
Am urmarit aproape toate stirile legate de festivalul "So keres". Ma intreb daca acest festival va schimba ceva. Pun pariu ca nu.
Pana atunci ramanem cu renumele pe care tiganii ni l-au facut in strainatate. Trebuie sa-i suportam si aici. Si bineinteles trebuie pana atunci sa "luptam" si sa tragem de ei pentru a-i putea integra. Lucru ce nu se va intampla niciodata.
Nu spun ca toti tiganii sunt rai. Sunt unii (pe care chiar ii cunosc) pe care te poti baza si care sunt de cuvant. Cred doar ca trebuie sa fie luate masuri radicale. Eu unul nu-i mai suport mult timp.
miercuri, 4 iunie 2008
Recomandare pentru PD-L si Oprea
Pana una alta chiar imi doresc sa castige Oprea.
marți, 3 iunie 2008
alegeri
In turul doi cred ca nu va fi nici o surpriza cand va iesi (din nou) primar Nichita. Din pacate. Nu il agreez nici pe Oprea insa, cred ca o schimbare ar fi binevenita pentru Iasi. Insa, nu se stie niciodata.
Acum ramane ca cei doi candidati care au ramas in cursa sa-i pupe mainile lui Fenechiu pentru sprijin in turul doi. Si cand te gandesti cat de inversunati erau unul impotriva celuilalt in emisiunile televizate...
Politica de rahat. Oameni de rahat.