vineri, 6 iunie 2008

ordin de restrictie



Iata ca in sfarsit, vom avea o lege care sa dea posibilitatea obtinerii unui ordin de restrictie in cazul violentelor in familie. Conform proiectului de lege adoptat de Senat, prin ordinul de restrictie, instanta de judecata poate impune agresorului interzicerea oricarui contact telefonic, prin corespondenta sau in orice alt mod, cu victima. Agresorul poate fi obligat sa urmeze un program de consiliere psihologica si de reintegrare sociala, inclusiv prin centrele de asistenta a agresorilor familiali. Masura ordinului de restrictie va putea fi luata la cererea victimei sau din oficiu, de catre instanta de judecata, daca exista date sau indicii ca agresorul poate savarsi o alta infractiune indreptata impotriva membrilor familiei si daca ramanarea acestuia in proximitatea victimei si a celorlalti membri ai familiei prezinta un pericol social.


Ordinul de restrictie va fi solutionat la cerere sau din oficiu in termen de 24 ore. In plus, instituirea ordinului de restrictie poate fi dispusa de catre instanta, chiar daca agresorul este titular al dreptului de proprietate.


Trebuie amintit ca initiativa apartine Agentiei Nationale pentru Protectia Familiei.


Pana aici totul este foarte bine. Insa, din pacate, aceasta lege va fi lacunara. Astfel, din punctul meu de vedere, ordinul de restrictie ar trebui sa fie reglementat astfel incat sa poate fi luat si fata de alte persoane si nu doar impotriva membrilor familiei.


Prin membru de familie se înţelege soţul, ruda apropiată, astfel cum este definită in art. 149 din Codul penal. Chiar daca legea va fi aplicata si fata de persoanele care au stabilit relaţii asemănătoare acelora dintre soţi (concubini) sau dintre părinţi şi copil (dovedita pe baza unei anchete sociale), consider ca legea ar trebui sa fie extinsa si la orice altfel de relatii sociale.


Exista posibilitatea ca orice persoana sa fie hartuita de o alta. Ori, daca din rezultatul anchetei sociale nu ar rezulta faptul ca acestia au stabilit relatii asemanatoare celor dintre soti, ordinul nu ar mai putea fi obtinut? Orice nebun ar putea hartui o femeie (sau invers) chiar daca nu a avut niciodata nici un fel de relatie cu ea/el? Cred ca ar fi binevenit ca ordinul de restrictie sa poata fi obtinut in mai multe cazuri si nu doar le cele referitoare la violenta in familie.

Pana una alta acest lucru este un pas enorm inainte. Desi vine destul de tarziu, nu putem decat sa salutam aceasta initiativa si sa speram ca, usor usor vom avea o legislatie cat mai cuprinzatoare.


2 comentarii:

Anonim spunea...

De acord cu tine: trebuie generalizat! Exista si cazuri de hartuire a martorilor dintr-un caz penal - mie imi pare hartuire pana si faptul ca o persoana care a fost deja condamnata la inchisoare pentru o infractiune poate in continuare sa citeze victimele in noi dosare anexe, ca martori, de cate ori are chef de o plimbare in afara inchisorii.

Emil Alexandru Moise spunea...

Stimat Domn,


O prietena de a mea are mari probleme. Este in proces de divort (de fapt se asteapta pronuntarea, la sfarsitul lunii), iar sotul o suna in continuu sau ii trimite sms-uri si o ameninta (inclusiv cu moartea).

Deoarece in timpul casniciei aceasta era batuta adesea (uneori mergand la medicul legist de unde a obtinut certificate medico-legale), in timpul divortului a parasit domiciliul, fiind nevoita sa isi caute o gazda. A capatat o dependenta fata de agresor, asa incat de cate ori se intalneste cu acesta face tot ce ii zice (spre exemplu, ultima data a acceptat sa semneze o lista in care a trecut toate bunurile personale in categoria bunurilor comune).

Cum de cateva zile fostul sot o suna zi si noapte si o ameninta, s-a decis sa solicite un ordin de restrictie.

Va rog mult sa imi spuneti cum se face o astfel de cerere, carei instante o adreseaza si ce acte va trebui sa depuna atasat.

V-as fi recunoscator daca mi-ati raspunde cat de repede puteti la acest mesaj!

Va multumesc din suflet!

Cu respect,

Emil Moise
emfilia@yahoo.com