joi, 1 mai 2008

evacuare

Este cunoscut ca pentru a evacua o persoana/e dintr-un imobil aflat in proprietatea ta este necesar sa apelezi la instanta de judecata pentru a obtine un titlu executoriu. Dupa obtinerea acestui titlu vei apela la un executor judecatoresc pentru punerea lui in executare.
Pana aici totul este cat se poate de corect si legal totodata. Evident ca orice proprietar doreste sa poata intra in imobilul sau cat de repede se poate pentru a-si putea exercita toate prerogativele ce dreptul de proprietate i le confera. Aici insa, apare o mare problema. Procesul de evacuare poate dura, si dureaza ani de zile. Iar in tot acest timp proprietarul nu poate face absolut nimic.
Sa presupunem ca astazi, 20.04.2008 proprietarul depune la instanta competenta cererea de evacuare a persoanei care ii ocupa imobilul fara titlu. Va primi termen de judecata peste aproximativ o luna - 20.05.2008. La primul termen de judecata, paratul va depune o cerere de angajare aparator, cerere ce nu ii va fi refuzata. Se va acorda un alt termen evident peste o luna. 20.06.2008. Urmeaza depunerea intampinarii de catre parat, si in cazul in care avocatul tau va cere termen de "luare la cunsotinta", se va acorda evident termen. Numai ca, surpriza, urmeaza vacanta judecatoreasca si urmatorul termen va fi in septembrie. Sa spunem tot data de 20. Deja sunt 5 luni. Urmeaza "termenul de probe", "luarea la cunostinta" a actelor depuse, audierea martorilor (vei fi norocos daca avocatul advers, sau vreun martor, nu iti va depune o cerere de amanare motivata de "starea de sanatate"), etc. Si uite asa s-a implinit anul. Daca dai si de un adversar inteligent (avocatul paratului de ex.), acesta te va chema in judecata pentru o hotarare care sa tina loc de vanzare cumparare si iti va suspenda procesul de evacuare, "pana la solutionarea definitiva si irevocabila" a celuilalt. Nu este necesar evident ca acest proces sa fie si real. Trebuie doar sa trimiti o asemenea cerere (fara nici un act anexat) prin posta, sa investesti instanta, sa scoti un certificat de grefa, sa-l depui in instanta si procesul de evacuare este suspendat. Si uite asa trec ani pana cand "forta coercitiva a statului" te va ajuta sa iti exerciti dreptul pe care "ei" il considera sfant.
Dar iata ca din fericire, exista si alte organe pe langa instanta si executor care iti pot scoate chiriasii afara din imobil. Firmele de "paza si protectie". Si astea chiar functioneaza! In maxim 5 zile imobilul tau este liber iar tu te poti muta in el fara batai de cap.
Totul este foarte simplu. Le expui problema ta. Ei vor verifica daca exista sau nu contract de inchiriere, daca mai este valabil, daca esti intr-adevar proprietar etc. In momentul in care se conving ca ai dreptate, se vor instala in fata imobilului (de preferat cand cei ce stau abuziv acolo sunt plecati) si nu vor permite nimanui sa mai intre. Evident, cei ce locuiesc in imobil vor veni si vor incerca sa intre. Nu vor putea. Va fi chemata politia. "E o cauza civila" vor spune ei si vor pleca. Tu, ca proprietar, vei intra in imobil ( e al tau,nu?) si vei scoate toate lucrurile in strada. Nimeni, nici chiar politia nu va putea intra in casa fara acceptul tau. Iar in acest caz e putin probabil ca vreo instanta sa emita un mandat. Si pentru ce ar face-o? Cei ce au fost evacuati te vor da in judecata. Atata paguba. Cum functioneaza justitia la noi se vor lasa pagubasi. Si care ar fi pana la urma motivul pentru care te-ar da in judecata? Ca stai in casa ta?
Va asigur ca functioneaza. Este insa normal? Este legal? Este moral?

15 comentarii:

Anonim spunea...

Bogdan esti un geniu!!!!
Stii pe cineva care a procedat asa?
Desesperada

bogdantv spunea...

Eu asa procedez si asa am sa procedez in continuare. Ultima data a s-a intamplat ieri.

Anonim spunea...

Si daca dupa chemarea echipajului de politie cel ce vrea a ăpatrunde in imobil spune politistului ca doreste sa faca plangere penala pentru ... te pomenesti ce? persoanei care impiedica accesul in imobil?
Caci in situatia aratata, maine ma poate scoate in strada in felul asta si daca am drept.
De aceea intreb: ce te faci in cazul unei plangeri penale? Politia trebuie sa incheie proces-verbal, sa legitimeze pe cei prezenti etc.
Ti s-a intamplat? Nu crezi ca se poate intampla?
Ce firme crezi ca accepta asa ceva?

bogdantv spunea...

Tocmai aici e ideea. Pentru ce sa faca plangere penala? Pentru ca nu il lasi in proprietatea ta? Cel care interzice accesul in imobil e doar un agent de la o firma de paza cu care tu ai un contract. Agentul nu poate fi tras la raspundere. Si evident ca de fecare data cand am procedat asa politia a fost si ea prezenta. A legitimat persoanele, si atat. Cred ca orice firma de paza care are un jurist bun accepta asemenea propuneri.

Anonim spunea...

senzationala ideea. Citesc si imi dau seama cam cat de repede s-ar fi rezolvat problema mea. As vrea sa putem lua legatura cat mai repede.

voi incerca sa-ti trimit un mail pt a avea un contact direct

Multumesc ca ne-ai dat curaj noua celor ce trebuie sa suportam mizeriile unor oameni ce ai devenit victime ale unui sistem bolnav.

Anonim spunea...

nu realizez daca ai primit mesajul meu de mai devreme asa ca iti scriu din nou. Multumesc pentru aceasta idee geniala. As vrea sa iau legatura cu tine cumva personal (eventual prin mail)

bogdantv spunea...

imi poti scrie pe adresa bogdantv1@yahoo.com

Anonim spunea...

Bogdane, nu ti-a facut unul o plangere penala? Fraierii, daca nu-si stiu drepturile...
Pai daca nu-si cunosteau drepturile, nici nu te tineau 5 ani cu dosarul de evacuare...
Deci e o solutie brutala atunci cand nu e necesara.
Sa vad eu cand chem politia si cer intocmirea PV politistului... tre' sa-i identifice pe toti aia de stau in fata usii si nu ma lasa sa intru. Imi chem doi prieteni, le spun ca ii filmez in loc public (am voie) cu scopul de a folosi inregistrarea impotriva lor, atat im plangerea civila, dar mai ales in cea penala.
Cea penala nu ma costa, n-are taxe de timbru, eu am martori si inregistrare, pv-ul politiei... Asa ajunge un bodyguard sa nu mai lucreze in paza...
Sa vad eu cand apar cu toate argumentele astea ce asociat al firmei de paza vrea sa riste plimbari la politie pentru ce bani?
Si paznicul intelege ca nu mai poate lucra ca paznic, chiar e atat de calificat in alte domenii ca sa riste?

Pentru ce plangere penala? Se cheama tulburare de posesie si e reglementata de Codul Penal.
Nu conteaza daca am contract sau nu, daca e valabil sau nu, Constitutia apara viata intima si, deci domiciliul, fie el si de fapt...
Ca ti-a mers inseamna ca ai avut de-a face cu oameni care nu si-au cunoscut drepturile, atat.
Asta inseamna ca ai apelat abuziv la ei, ca puteai si legal obtine evacuarea repede.
Daca eu plec si vin cu alta firma de paza, ce faci?
Pe firma o dai in judecata pe daune, castigul e aproape sigur, angajezi avocat cu plata la final, nu te costa mare lucru.
In plus, pe civil, daca nu ai notificat chiriasul inainte de termenul de expirare, el poate considera reinnoit tacit contractul, si sa vezi cum ajungi sa vinzi casa ca sa-i platesti si tu daune!
E o crasa tampenie sa procedezi asa, n-as sfatui pe nimeni, decat daca vrea sa aiba probleme sau daca il urasc!

bogdantv spunea...

La fiecare evacuare a existat si o plangere penala evident! Si sa nu crezi ca nu toti au apelat la politie sai la filmari, fotografii ! In ceea ce priveste tulburarea de posesie de care vorbesti, te contrazic in totalitate. Pentru existenta infractiunii trebuiesc indeplinite cateva conditii. Iar una dintre ele este ca posesia sa fie de buna credinta. Iar in cazul unui contract expirat unde nu a intervenit tacita relocatiune unde este buna credinta?

Anonim spunea...

Ceva e prost... Mai citeste tulburarea, mai vezi cu domiciliul, nu conteaza felul posesiei in penal, doar sa existe in fapt.
Vezi si alte legislatii corespunzatoare, Olanda etc. Vezi art. 8 DRepturile omului si jurisprudenta CEDO.
Eu am blocat cretiate de gen; nu faceam plangere proprietarului, ci garzilor; sa vezi cum le urla seful in telefon sa intre si ei nimic. Ditamai namilele.
Am vazut-o si pe-aia cu camatari, si pe-aia cu firma de garzi contra firma de garzi... :))
Misto.
Oricum, daca oamenii aia chiriasi actionau singuri, slabe sanse; sa vad eu jude ori politai care asculta pe bune casete sau le vede in cazuri asa mici... Face asta in cazuri bine insistate.
In rest, corect, sanatate si drum bun!
Cum spuneam, oamenii aia nu-si cunosteau drepturile.
Vezi ca patrunderea fara drept din violare de domiciliu inseamna un drept pe hartie sau un drept gen urgenta...
La tulburare, sa-mi dai si mie tratatul de drept care anuleaza aparenta de drept sau care defineste posesia in penal cum spui tu. Mari prostii!
Care sunt sansele sa te identifice politia daca face careva plangere pentru vreo infractiune ciudata, incalcarea legii, incurajare etc. vreo alta maslina?
Cand ii notificai sa iasa din imobil?
Du-te si te culca, habar nu ai drept si zici tu ca e legal, te cred sarmanii oameni si-i vezi cum raman sa dea declaratii pe la politie.

bogdantv spunea...

Asta cu jurisprudenta CEDO m-a dat pe spate! Vad ca esti la curent. Fara a incerca cat de putin a intra intr-o polemica juvenila cu tine de genul "nu stii drept" sau "ba da, ba nu", te rog sa-mi trimiti o singura hotarare CEDO care ma contrazice.
Din pacate nu stiu din ce oras esti, deoarece as vrea sa facem un pariu. Si sa iti spun in ce consta acesta. Iti inchiriez sau iti fac un comodat pe un imobil (cu acte in regulala notar, la avocat unde vrei!) iar la sfarsitul perioadei procedez in felul meu pentru a te evacua. Tu, iti sustii drepturile de care ai amintit iar eu actionez in modul expus de mine. Iar daca impotriva mea, a agentilor, sau a oricarei alte persoane pe care o voi folosi in actiunea de evacuare se va pune in miscare vreo actiune penala...atunci ma recunosc invins! Evident, cheltuielile ocazionate cu evacuarea vor fi suportate de cel care pierde, corect? Ce spui?
Si atunci (in cazul in care pierd) ma voi duce la culcare...

Bogdan spunea...

S au cam incins spiritele pe aici. Am si eu o speta similara, deja am un an, am castigat pe fond, am prins vacanta, am prins greva, platesc 120 mil pe an impozit pe cladire (e pe firma) si nu pot sa scap de unii care ocupa un etaj intr o casa veche. Oricum acea casa trebuie demolata sau reconsolidata. Daca eu incep sa renovez acoperisul si dupa ce decopertez tabla ma opresc ca nu am bani, ce poate sa baiguie o eventuala instanta de judecata. Eu vreau sa continuii reparatia dar vrusc nu am bani (sic) si e iarna si o sa le ploua in casa......e o varianta viabila?

bogdantv spunea...

Nu numai ca e viabila ci e si foarte normala! problema sa pune daca poti ajunge la acoperis fara sa treci prin spatiul pe care acestia il ocupa. Si inca un lucru: iti trebuie autorizatie de reparatie.

dan spunea...

Ideea e buna. Am verificat cu codul penal si cursul lui T.Toader (decanul de la Iasi, jude la C. Constitutionala). Nu se pune problema de aparare a posesiei nelegitime - ca si in cazul furtului, se specifica in curs. Iar proprietarul, daca e "acoperit" in civil, nu intra "fara drept". Sintagma e esentiala in indeplinirea conditiilor infractiunii.
Dar e esential ca in acel contract de inchiriere scrie "contractul este rezolvit de plin drept si fara nici un fel de formalitati in cazul neplatii chiriei in termen de ... zile de la data scadentei" si acea conditie sa fie indeplinita. Altfel, intr-adevar, chiriasii trebuie notificati prin executor judecatoresc sau chiar este necesara o actiune in justitie pentru pronuntarea rezilierii contractului, care nu operaza de drept decat daca se specifica in contract, si nici de formalitatea notificarii nu se poate scapa decat folosind formula de mai sus... Consecinta lipsei acestei formule atrage faptul ca ei sunt in posesie legitima inca, iar proprietarul nu respecta legea, deci inca nu are drept de a patrunde. (Cu riscul de rigoare.)
In contractul pe care il voi intocmi voi adauga si faptul ca, drept urmare, de la acea data, proprietarul reintra in drepturile depline cu privire la folosirea imobilului. Ca sa priceapa si agentul de politie.
Multam pentru solutie. Cautam pe net o solutie rapida de evacuare - proces stiu ce inseamna, mai ales daca paratii au grija sa fie insolvabili...

Anonim spunea...

ce te faci cand dupa 2ani evacuarea iti este respinsa??? si sa ti se spuna ca trebuia de fapt revendicare?!
dupa expertize si reexpertize...taxe de timbru si etc. etc...????
atunci sa te tii la sistemul nostru juridic.
sa vezi cand tu ca proprietar dupa ce ca ai cumparat mai trebuie sa platesti si taxa la valoarea imobilului cu un pret de miliarde...si uite cum nu ai ce sa le faci celor care stau acolo si care nu au fost niciodata chiriasi dar au stat candva cu alt titlu si nu mai potio sa-i dai afara ca oamenii au pretentii pentru imbunatatiri...etc...
atunci ce sa mai faci? decat sit back and wait for the justice...aiurea..nu ai ce face decat sa ai bani timp de pierdut si nervi cat te tin caci tot ce ai spus in legatura cu termenele ASA E! o stiu si eu pe pielea mea.

semnat: hopeless