luni, 5 mai 2008

fair play?

Anul acesta am refuzat sa ma uit la orice meci de fotbal de pe meleagurile mioritice, scarbit fiind de tot spectacolul de prost-gust ce ni se ofera si satul de atatea declaratii razboinice si pline de ura.
Nu imi ies din cap declaratiile conform carora echipele Dinamo si Steaua sunt "dusmani de moarte". De unde vine aceasta idiotenie? Ce ii determina pe acesti inculti sa afirme asa ceva? Este de netagaduit faptul ca exista rivalitate intre cele doua echipe, dar ura?
Vreau sa va spun doar atat: Steaua fara Dinamo si Dinamo fara Steaua nu ar fi fost decat o echipa ca oricare alta din campionat. Caci fara rivalitatea (sportiva!) dintre cele doua echipe nu am fi avut parte de meciuri atat de frumoase si nici de rasturnari de situatie de-a lungul timpului. Ambele echipe ne-au adus satisfactii asa cum de multe ori am suferit cand au iesit pe usa din dos din competitiile internationale...
Fotbalul, din pacate nu este ceea ce am dori si ceea ce ar trebui sa fie. Un sport. Fotbalul nu mai este de mult un sport ci doar o mare afacere si uneori o rampa de lansare in politica. Cei mai inculti si cei mai periculosi sunt suporterii fotbalului. Galeriile sunt inchise in custi, jandarmii se pregatesc la meciurile importante ca pentru o noua mineriada, iar pe strazi linistea este tulburata ori de cate ori "suporterii" ies de la meci. Este imposibil sa iti iei copilul pe stadioanele unde se joaca fotbal pentru ca va auzi acolo doar injuraturi si diferite trimiteri la anumite parti ale corpului. DNA-ul isi face norma pe coruptia din fotbal. Televizoarele ne arata zilnic presedinti si finantatori ale caror IQ-uri , adunate, nu depasesc 45.
Nimeni nu vrea spectacol. Toti vor razbunare si sange. Echipele bogate castiga cu goluri date din offsaid si cu lovituri de pedeapsa inventate. Fotbalistii se arunca in careu de parca au boala vacii nebune doar daca ii atingi si cersesc ori de cate ori au ocazia un 11 m. Sar de gatul arbitrilor si arata gesturi obscene galeriei adverse.
Cred ca atat oamenii de fotbal cat si suporterii ar trebui sa arunce un ochi si sa invete de la acel sport numit rugby. In jocul de rugby, daca un jucator (cu exceptia capitanului de chipa) cere cont arbitrului va fi dat afara si eventual suspendat pentru indisciplina. Daca arbitrul are dubii in privinta unei faze de joc, va cere imediat o reluare video pentru a se convinge ca ia decizia cea mai buna.Reluarea fazei este difuzata in direct pe stadion astfel incat nimeni nu poate acuza pe nimeni de "blat". Orice decizie a arbitrului este auzita in direct atat de spectatori cat si de telespectatori datorita microfonului pe care acesta il poarta. La rugby nu exista galerii. Toata lumea va pastra tacerea pe stadion daca un jucator chiar si de la echipa adversa incearca sa transforme o lovitura de pedeapsa. Suporterii echipelor adverse stau unii langa altii,fiecare imbrcati in culorile echipei sale preferate, nedespartiti de garduri, iar dupa meci merg impreuna sa bea o bere si sa discute despre meci indiferent cine ai pierdut sau cu ce scor. Singurul lucru care conteaza la un meci de rugby este spectacolul.
La campionatul mondial de rugby au fost 3.500.000 de spectatori platitori. Timp de peste o luna, cat s-a desfasurat campionatul, nu a fost inregistrat nici un incident si nici macar o plangere la organele de ordine sau la politie.
Va fi posibil asa ceva si in fotbal? Imi este dor sa merg la un meci de FOTBAL.



Niciun comentariu: